måndag 10 juni 2013

Tekaka

Igår bakade jag för första gången ett bröd som ska jäsas i detta huset! Detta händer inte ofta, mitt tålamod är inte det bästa för jäsdegar. Men ibland måste man bara prova. Denna gången blev det tekakor, ett nytt recept. Om ni provar detta recept, vilket jag verkligen rekommenderar så glöm inte att nagga de innan de åker in i ugnen. De blir precis lika goda om man glömmer detta, men ser mer ut som fina bullar...

1 pkt jäst
1 l mjöl
½ tsk salt
0.75 dl sirap
100g smör
2½ dl havregryn
5 dl mjölk

Häll mjölken över grynen i en kastrull. Låt stå en stund.
Häll ner sirap och smält/flytande smör. Värm sedan blandningen till 37°.
Smula ner jästen och lös upp den i degvätskan. Blanda ner mjöl och salt till en deg.
Jäs i 30 min, knåda degen smidig på ett mjölat bakbord.
Forma små bollar och banka platta med handen. Lägg på bakplåtsbekläd plåt.
Nagga med gaffel och låt jäsa 20 min.

225° 10 min


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar